Siker a „Az ERŐ legyen veled!” című díszlet-/jelmezkészítő pályázaton

A projekt szemléletű oktatás egyre nagyobb teret hódít napjainkban. A szakképzésben szakiránytól függően a tanulók tanulmányaik végén különböző projektfeladat megoldásával teszik teljessé a vizsgatevékenységüket.

A Kisvárdai SZC Fehérgyarmati Petőfi Sándor Technikum informatikus diákjai számára sikerült a projekt alapú szemléletmódot és gyakorlatot olyan színvonalasan elsajátítani, hogy amikor a Kisvárdai Szakképzési Centrum 2023 januárjában kiírta „Az ERŐ legyen veled!” című díszlet-/jelmezkészítő pályázatát, nem volt kérdés, hogy neveznek. Azt azonban nem lehetett előre látni, hogy a csapat munkáját ilyen szép siker fogja koronázni!

A pályázatban egy Oscar díjas film kapcsán kellett makettet, filmet, jelmezt illetve díszletet készíteni. A zsűri értékelte az előadásmódot, kreativitást, az alkotás összetettségét, a kisfilm élvezhetőségét és volt közönségdíj is.

A zsűri tagjai (a képen balról jobbra haladva): Bomberáné Durucz Gabriella, Tálosi János, Szilvási Tibor és Cser Zoltánné

A pályázatra a 11.b osztály (Informatikai rendszer- és alkalmazásüzemeltető technikus képzés) diákjai jelentkeztek, a csapat neve a TÚLÉLŐK lett. Már korábban megismerkedtek az iskolai Digitális Alkotóműhely eszközeivel (DKA) és informatikai háttértudások is megfelelő volt ahhoz, hogy egy jó ötlet mentén elindulhattak.

Az általuk választott film, a MÁTRIX volt. A film kettős világa és a diákok számára közelálló kettős életérzést hamar lendületet adott az alkotómunkához. A csapat célja egy makett és a film inspirálta kisfilm elkészítése volt.

A makett elkészítéséhez lézervágót, 3D nyomtatót, famegmunkálási és fénytechnikai elemeket és lego-elemeket használtak. Fontos volt az elhelyezés és a színek megfelelő használata, melyben segítségükre volt Rácsai Mónika Odett 10 a osztályos társuk is.

A kész makett:

A projekt megvalósításának legnehezebb része egy olyan kisfilm készítése volt, melyben a film mondanivalója és a fiatalok számára „lecsapódott” üzenete egyaránt megjelenik. Az alkotás során a zöld hátteres felvételek, videofilmes effektek mellett, természetesen az eredeti film elemeit is felhasználtuk. A filmben elhangzó szövegben a csapat tagjainak gondolatai fogalmazódtak meg.

A kész klippet az alábbi helyen tekinthetik meg:

A fentieken túl az eredményhirdetésen a csapatnak be kellett mutatkozni és természetesen be kellett mutatnia a készítés folyamatát is. A munkafolyamatról előzetesen már osztottunk meg képeket, videókat, így most egy ppt segítségével adtunk betekintést az elmúlt egy hónap munkájáról, az alkalmazott eszközökről, módszerekről forrásokról. A bemutató során –ahol Kisvárda Polgármestere is jelen volt-, diákjaink angol nyelvi tudásukat is megmutatták:

A rendezvény a zsűri értékelésével és az ünnepélyes eredményhirdetéssel zárult. Iskolánk diákjai, a TÚLÉLŐK, elnyerte a legjobb előadásért járó díjat!

A csapat tagjai: Jobbról balra: Haklik Dominik, Bányai Ádám, Simon István, Rácsai Mónika, Fekszi Petra. A képen nem szerepel Bánóczi Lajos.
A csapat munkáját segítették: Mezei Botond, Szakács Bence, Bartha András és Varjú Máté tanulók.
Mentorok: Nagy Tibor Zoltánné Harsányi Zsuzsánna és Kerti Sándor.
Tanulóink ismét bizonyították, hogy szorgalmas, kitartó munkával a tanulmányi versenyek mellett akkor is képesek szép eredményt elérni, ha a kreativitásra, az újszerű munkamódszerekre van szükség!