Petőfi-hetek 2023.

Minden év márciusában kéthetes rendezvénysorozattal, a Petőfi hetekkel emlékezünk meg iskolánk névadójáról. Az idei év különlegessége, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója még inkább inspirálóan hatott a programokat szervező munkaközösségekre. Kulturális események, tanulmányi- és sportversenyek színesítették hétköznapjainkat.

Március 6-án ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a programsorozat, melyen az előző hetekben lezajlott Petőfi szavalóverseny győztese, Varga Csenge 12. B osztályos tanuló tolmácsolta a költő gondolatait.

A szavalóverseny első fordulójából, ahol 20 diák Petőfi Sándor szerelmi költeményei közül adott elő egy-egy verset, tízen jutottak be a döntőbe. A döntőben már Petőfi forradalmi és látomásköltészetéből kellett a versmondóknak választaniuk.

 1. helyezés: Varga Csenge 12. B
 2. helyezés: Némedi Péter 9. A
 3. helyezés: Rácz Noémi 10. A

Különleges keretet biztosított a rendezvénysorozatnak a Martyn Ferenc festő, grafikus munkáiból készült kiállítás, melyet Macsiné Bódi Katalin tanárnő nyitott meg. A művész Petőfi műveihez készült illusztrációit, melyeket Csáthy Miklósné bocsátott a rendelkezésünkre, az iskola aulájában csodálhatták meg az érdeklődők.

A hagyományokhoz híven a közgazdasági verseny nyitotta meg a tanulmányi versenyek sorát, ahol a 10-11-12. évfolyamos, gazdálkodás ágazaton tanuló diákok 3 fős csapatainak kellett a szaktárgyi tudásukat, kreativitásukat próbára tevő játékos közgazdasági feladatokat megoldani.

A jó hangulatú vetélkedő eredményeként kialakult holtversenyből a 11.A osztály 1-es csapata került ki győztesként.

 1. helyezés: Baráth Petra, Kozma Dóra és Soós Alexandra 11. A
 2. helyezés: Nagy Laura, Telegdi Vivien és Varga Anna 11. A
 3. helyezés: Fekete Gréta, Földvári Csenge és Kőrösi Réka 12. A

A matematikát szerető diákok is összemérték tudásukat. A 11 csapat részvételével zajló vetélkedőn nem csak a tanárok által összeállított részben logikai, részben tantárgyi tudásra épülő feladatokat kellett a tanulóknak megoldani, hanem a csapatok is készítettek gondolkodtató feladványokat a többiek számára.

 1. helyezés: Földvári Csenge, Rádi Vivien és Tóth Gellért 12. A
 2. helyezés: Gecsey Botond, Koszta Máté, Stonawski Benjamin 10. B
 3. helyezés: Nagy Patrik, Orbán Sándor, Tóth Rebeka 12. B

Az informatika sem maradhatott ki a versenyek sorából. A diákok körében nagy népszerűségnek örvendő e-sport kupára 4-es csapatok jelentkezhettek. 10 nyertes kör után lehetett tovább jutni. A szoros mérkőzést követően a következő végeredmény alakult ki:

 1. helyezés: Kék Laguna csapat: Kelemen Balázs, Gáspár László és Kiss Martin 1/13. C, Haklik Dominik 11. B
 2. helyezés: URSUS csapat: Lakatos György, Balku Ádám, Tóth Benjámin, Varga Balázs 9.B
 3. helyezés: Cinevégiek csapata: Bányai Ádám, Szakács Bence, Varju Máté, Mezei Botond 11. B

Az idegennyelvi verseny témája London illetve Németország volt. Az angolt tanulók 3, míg a németet tanulók 2 fős csapatokban versengtek a dobogós helyezésekért. A diákok játékos feladatok formájában mérték össze tudásukat. Tájékozottságukat, idegennyelvi ismereteiket változatos feladattípusok megoldásán keresztül bizonyíthatták. Országismereti totó, keresztrejtvény, lyukas szöveg kiegészítése, szöveg rekonstruálása alkotta a feladatsorok egy részét. Nevezetességek, híres német és angol személyek, közmondások üzenetének felismerése is próbára tette tanulóinkat. Az internet adta lehetőségeket kihasználva rövidfilmet, videoklipet néztek meg a diákok, majd pedig megoldották az ahhoz kapcsolódó feladatokat. Nem maradhatott el a közkedvelt online kvíz, a kahoot sem. A hangulatos délután végén a következő eredmények születtek:

Angol:

 1. helyezés: Rácz Noémi, Sólyom Réka, Orsolyák Alex 10. A
 2. helyezés: Balogh Zoltán, Bálint Nándor, Kalucza Tihamér Bendegúz 10. B
 3. helyezés: Bánóczi Lajos, Bányai Ádám, Szakács Bence 11. B

Német:

 1. helyezés: Szabó Vivien, Kosztyu Kristóf 10. A
 2. helyezés: Kasu Veronika, Majoros Dorina 9. A
 3. helyezés: Lakatos Zsolt Dávid, Nyilas Máté 9. A

Március 14-én a 11. B osztály ünnepi műsorának megtekintésével méltó módon emlékeztünk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire, hőseire.

A március 15-éhez leginkább köthető irodalmi-történelmi vetélkedő döntőjébe a korábban megrendezett elődöntő legjobb 5 három fős csapata jutott be. Nekik előzetes feladatként irodalomból egy Petőfi vershez készített versillusztrációt kellett elkészíteni és bemutatni, történelemből pedig a forradalom és szabadságharc egy híres személyiségével kellett podcastot készíteniük. A tanulók a vetélkedő keretében ötletes Facebook posztokat írtak Petőfi nevében, keresztrejtvényt oldottak meg, villámkérdésekre válaszoltak. A hangulatos és színvonalas vetélkedőn a következő eredmény született:

 1. helyezés: Gáspár Dominika, Markulinec Viktória, Szakács Bence 11. B
 2. helyezés: Varga Csenge, Bálint Zsombor, Bartha Márk 12. B
 3. helyezés: Gaál Viktória, Kerti Fruzsina, Szabó Sára 9. A

A rendezvénysorozat bővelkedett a sporteseményekben is.

A Falcsik Ferenc emléktorna a Petőfi- heteket megelőzően több héten keresztül zajlott a nevezett csapatok között, körmérkőzéses rendszerben. Az iskola legjobb csapata – amelyik a 12. B osztály lett – az ünnepélyes eredményhirdetést követően a diákság képviseletében megmérkőzött a tanárcsapattal. Ebben az évben – büntetőkkel – a tanárcsapat kerekedett felül. A torna gólkirálya Aranyos Csaba 12. B, legjobb játékosa György Dávid 1/13. C és legjobb kapusa Stonawski Benjámin 10. B osztályos tanuló lett.

Az emléktorna végeredménye:

 1. helyezés: B
 2. helyezés: B
 3. helyezés: 2/14. C

Két meghívásos Petőfi- kupára is sor került a két hét folyamán. A megfelelő hangulat megteremtésében nagy szerepe volt a pom-pom lányaink által előadott színvonalas produkciónak.

A fiú futsal tornára a Csengeri Ady Endre Technikum és Kollégium mellett a helyi középiskolákat hívtuk meg. Az esemény jó hangulatú, gólgazdag mérkőzéseket hozott. A tornát a Csengeri Ady csapata nyerte. Gólkirály a csengeri Olaj Erik lett, legjobb kapusnak a fehérgyarmati Deákból Almási Ákos bizonyult, a torna legjobb játékosa pedig a petőfis Aranyos Csaba lett.

Végeredmény:

 1. helyezés: Kisvárdai SZC Ady Endre Technikum és Kollégium
 2. helyezés: Fehérgyarmati Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
 3. helyezés: Kisvárdai SZC Fehérgyarmati Petőfi Sándor Technikum
 4. helyezés: Kisvárdai SZC Móricz Zsigmond Szakképző Iskola

 

Először fordult elő az iskola életében, hogy külön, csak a lányoknak is rendeztünk futsal tornát, ahol a három fehérgyarmati középiskola csapata játszott körmérkőzést. A győztesnek járó kupát a Deák Ferenc Gimnázium csapata vihette haza. A móriczos Orgován Adél lett a torna gólkirálya. A legjobb játékos, Nagy Dorina, és a legjobb kapus, Czvik Petra a Deák csapatából kerültek ki.

Végeredmény:

 1. helyezés: Fehérgyarmati Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
 2. helyezés: Kisvárdai SZC Móricz Zsigmond Szakképző Iskola
 3. helyezés: Kisvárdai SZC Fehérgyarmati Petőfi Sándor Technikum

Az iskolai röplabdabajnokság 8 csapat, köztük egy tanárcsapat részvételével zajlott, egyenes kieséses rendszerben. A legjobb játékos címet Lengyel Csaba kapta, a legjobb feladónak Dobos Veronika bizonyult. Mindketten a 2/14.A osztály tanulói.

Végeredmény:

 1. helyezés: Fehérek Feketén (2/14. C)
 2. helyezés: Love (2/14. A)
 3. helyezés: Maharadzsai Fiatalok (12. B)

Szintén újdonság a Petőfi Hetek eseményei között a sakk-bajnokság, melyben öt fordulót követően alakult ki a végeredmény.

 1. helyezés: Némedi Péter 9. A
 2. helyezés: Oláh Fanni 10. A
 3. helyezés: Molnár Dávid 9. B

A Petőfi Hetek rendezvénysorozatát az iskola színjátszókörének előadása zárta. Ebben az évben Rejtő Jenő Akrobat, ej című bohózatának előadásával szereztek közösségünknek vidám perceket. A színjátszókör tagjai: Bilkai Ágnes 1/13. A, Némedi Péter, Tóth Erik, Tóth Gergő 9. A, Bartha Antónia, Biró Bianka, Ernyes Zsófia 10. A, Sinka Gergely 12. B és Mészáros Levente 1/13. C osztályos tanulók.