DUPLA JUBILEUM A PETŐFIBEN

Iskolánk alapításának 75., alapító igazgatónk születésének 100. évfordulójára emlékeztünk 2019. szeptember 20-án.

Meghívott vendégeinkkel együtt idéztük fel a távolabbi és a közelmúltat.
Az ünnepi esemény első részében az iskola alapításának történelmi időszakáról is szólt térségünk országgyűlési képviselője, dr. Tilki Attila köszöntőjében. A város polgármestere, dr. Péter Csaba az iskola, városban kiemelkedő szerepét méltatva köszönte meg az intézmény pedagógusainak munkáját. A Kisvárdai Szakképzési Centrum főigazgató asszonya, Leleszi Ágnes, az oktató-nevelő munka szépségének és fontosságának hangsúlyozása mellett méltatta az intézményben folyó komoly szakmai felkészítő munkát, melynek eredményeként az iskola 2019-ben elnyerte a Magyarország legeredményesebb közgazdasági képzést folytató intézménye címet. Ennek kapcsán ismerte el annak a négy pedagógusnak a munkáját, akik évek óta sikeresen készítik fel az iskola közgazdasági ágazatán tanuló diákokat és hozták haza nem egy alkalommal, Fehérgyarmatra a pénzügyi-számviteli ügyintézők Országos Szakmai Tanulmányi Versenyének első helyezését.
Ezek a pedagógusok Diószegi Erzsébet, dr. Rozsályiné Kosztya Erika, Fekete Tibor és Macsi Gyula, a tagintézmény jelenlegi vezetője. A díj, mely most elsőként került átadásra a Kisvárdai Szakképzési Centrum néhai főigazgató-helyetteséről elnevezett „Vizer Zoltán Szakképzésért Díj”.
Ezt követően Macsi Gyula igazgató úr idézte fel az iskola könnyűnek talán soha nem nevezhető 75 évét. Kitért az alapítás nehézségeire, a képzési struktúrák változásaival járó feladatokra, az iskola infrastrukturális átalakulásaira. Mondandója összegzésében elhangzott, hogy nem könnyű eldönteni mi nehezíti jobban az eredményes pedagógiai munkát: a rendezetlen objektív körülmények között tanítani sok-sok motivált diákot vagy amikor egy kiegyensúlyozott feltételrendszer mellett, csökkenő tudásszomjat kell kiszolgálni. Akár így, akár úgy, de a mi iskolánk -méltó módon az alapítók és elődök örökségéhez-, továbbra is a minőségi tudásért és tudásátadásért dolgozik.

A megnyitó második részében a jelenlévők az iskolai könyvtár mellett kialakított Gacsó László emlékhely átadásának lehettek részesei. Az emlékhely előtt Nagy Tibor Zoltánné Harsányi Zsuzsánna tagintézmény-vezető helyettes idézte fel Gacsó László alapító igazgató életének főbb állomásait, majd dr. Becsky Gáborné Gacsó Annamária és Péterdiné Gacsó Gabriella segítségével, a két élő gyermek szemén át pillanthattunk be e nagyszerű ember életének egy-egy időszakába. A család tárgyi-, fotó- és dokumentumadományain túl, az emlékhely központi eleme, egy a család felkérésére Szilágyi Imre grafikus művész által készített rézkarc is. Ennek a művész által megfogalmazott üzenete és a két hölgy szívmelengető fuvola duója igazán meghatóvá tettek az eseményt.

Az ünnepi pillanatok zárásaként állófogadásra került sor, ahol az ünnepi torta tűzijátéka mellett kötetlen beszélgetés során törtek felszínre az ünnepség által megindított gondolatok, emlékek.